Karpal Singh : Mat Sabu Tolong Diam !GEORGE TOWN: Pengerusi DAP, Karpal Singh mahu rakan pemimpin parti pakatan Mohamad Sabu, menarik balik kenyataannya berhubung tragedi Bukit Kepong. Pemimpin DAP itu berkata, rentetan peristiwa Bukit Kepong itu tidak boleh dipertikaikan dan mesti diterima kerana dokumen sejarah menyatakan bahawa anggota polis dan keluarga mereka berjuang menentang gerila komunis.
"Menyentuh tentang satu isu sensitif yang berusia lebih 61 tahun selepas ia berlaku adalah tidak adil dan saya fikir beliau (Mohamad Sabu) perlu secara serius mempertimbangkan untuk menarik balik kenyataannya memandangkan penerimaan negatif pelbagai pihak terhadapnya," kata Karpal Singh.

Mohamad Sabu, yang juga Timbalan Presiden PAS, semasa berceramah di Tasek Gelugor di sini pada 21 Ogos lalu didakwa mengeluarkan kenyataan bahawa pengganas komunis yang menyerang dan membunuh 25 anggota polis dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong adalah hero sebenar dalam perjuangan kemerdekaan negara. Karpal Singh berkata, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu, sepatutnya segera bertindak meredakan keadaan dan menenangkan perasaan anggota keluarga mangsa yang terkorban dalam tragedi berkenaan. "Saya bukannya anti PAS dan saya juga tidak anti Sabu, tetapi saya tidak bersetuju dengan kenyataan beliau dalam perkara ini," katanya.

Anggota Parlimen Bukit Gelugor itu berkata, kenyatan Mat Sabu tidak wajar dan ia boleh menjejaskan parti pakatan. "Beliau seharusnya menarik balik kenyataan kerana saya tidak nampak mengapa beliau tidak harus melakukannya. Saya tidak fikir apa yang beliau katakan itu mempunyai penghuraian positif bagi pakatan, ia negatif," kata Karpal Singh. Mat Sabu yang kemudiannya menjelaskan tentang kenyataannya berkata, mereka yang menyerang Bukit Kepong adalah hero kerana mereka pejuang kebebasan dan bukan kerana mereka menyerang anggota polis Melayu.- BERNAMA

3 comments:

 1. Abg Put39/03/2011

  Simen aje mulut dia Put3 oi biar senyap seribu bahasa ....

  ReplyDelete
 2. Anonymous9/15/2011

  Benggali tu main wayang aje... 2 x 2 bukannya 2 x 5

  ReplyDelete
 3. Anonymous3/27/2012

  dah tua

  ReplyDelete