Sumpah Laknat Datuk Eskay Cuba Dihalang PKR
Alhadulillah, Datuk Eskay akhirnya menunaikan janjinya. Beliau telah hadir di Masjid di Sentul bersama-sama Bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan Bekas Bendahari PERKASA, Datuk Shuib Lazim bagi melaksanakan lafaz Sumpah Laknat dengan tegas mengatakan individu yang terlibat di dalam VIDEO SEKS tersebut merupakan Anwar Ibrahim.

Laporan yang diterima daripada Wartawan KL POS mengatakan, bahawa Datuk Eskay memulakan mukadimah dengan melakukan Solat Sunat bagi memberkati satu amanah yang penting demi memelihara Negara daripada dipimpin oleh seorang manusia yang realitinya adalah Pemusnah Negara.

Sumber gambar daripada KLPOS.COM

Walaupun cuba dihalang oleh sekumpulan pemuda PKR namun dengan izin Allah SWT, Datuk Eskay berjaya melafazkan sumpahnya dengan lancar.

Keikhlasan Datuk Eskay dalam membuktikan kebenaran dakwaannya seharusnya dicontohi oleh Anwar Ibrahim. Jika benar-benar tidak bersalah, Anwar tidak perlu mencari alasan untuk tidak melafazkan sumpah. Tiada Angin Masakan Pokok Bergoyang ?

1 comment:

 1. Anonymous4/29/2011

  Sumpah Eskay adalah sumpah orang jahil - bekas Mufti WP
  Jumaat, 29 April 2011

  Bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Dato Md Hashim Yahya berkata sumpah yang tidak dilakukan menurut hukum syarak, diumpamakan sebagai kerja-kerja orang jahil.

  Beliau diminta mengulas tindakan salah seorang trio datuk T, Shazryl Eskay Abdullah yang melakukan sumpah laknat di sebuah masjid di Sentul kira-kira pukul 4.15 petang tadi.

  Ulama terkenal itu berkata, tidak ada peruntukan dalam undang-undang Islam yang membenarkan sumpah seperti yang dilakukan Eskay, berhubung tuduhan seks terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  “Dalam hukum qazaf, iaitu peruntukan untuk sabitan kes zina dan liwat, pihak yang menuduh perlu membawa empat orang saksi terlebih dahulu.

  “Sekiranya gagal membawa empat saksi, yang menuduh itu akan dikenakan hukuman qazaf sebanyak 80 rotan,” ujarnya ketika dihubungi Keadilandaily.com.

  Bagaimanapun, sumpah li’an iaitu sumpah laknat itu pula katanya, hanya tertakluk antara suami dan isteri sahaja dan tidak ada peruntukan selain itu dalam hukum Islam.

  Tambah beliau, seseorang suami yang menuduh isterinya berzina perlu melalui prosedur perbicaraan di mahkamah terlebih dahulu di mana dia perlu mengemukakan empat saksi seperti yang digariskan Islam seperti tidak fasik dan membuat dosa-dosa besar.

  Sekiranya tuduhan itu tidak dapat dibuktikan, katanya, mahkamah kemudian akan memerintahkan supaya kedua-duanya melakukan sumpah li’an.

  “Mereka yang menuduh isterinya berzina tapi tak dapat bawa empat saksi, maka dibolehkan kedua-duanya bersumpah.

  “Kalau tak dapat bawa empat saksi suami dan isteri melakukan zina, dengan perintah mahkamah boleh dilakukan sumpah li’an. Kalau mahkamah panggil untuk kedua-duanya bersumpah, mahkamah akan perintah untuk buang kes itu. Siapa yang bersalah, itu diserahkan kepada Allah untuk menentukan.

  “Tetapi ia dengan perintah mahkamah, tak boleh sendiri-sendiri bersumpah. Kalau kedua-duanya bersumpah, yang menuduh tidak kena 80 rotan dan yang dituduh pula tidak kena had zina. Qadi pula akan menjatuhkan fasakh iaitu tidak boleh rujuk sampai bila-bila.

  “Kalau bukan arahan mahkamah, apa faedahnya bersumpah. Ia tidak kena dengan hukum syarak,” ujar beliau.

  Tambah beliau, dalam kes bersumpah yang cuba dilakukan Eskay, ia tidak memberi sebarang ke atas pendakwaan dari sudut sistem perundangan Islam, malah semakin mengelirukan umat Islam.

  “Ia tidak memberi kesan apa-apa, tambah mengelirukan umat Islam dan menyebabkan fitnah itu berterusan. Ini menimbulkan kekeliruan kepada masyarakat.

  “Ini kerja orang jahil dan tidak ada faedah.

  “Kalau sumpah, orang hisap dadah, mencuri dan merompak pun boleh bersumpah dengan begitu mudah dan terlepas dari hukuman,” ujarnya.

  Beliau mengulangi kisah yang terjadi kepada Hilal Bin Umaiya yang menuduh isterinya berzina dengan Sharik Bin Sahma seperti yang diceritakan dalam surah An Nur, ayat 6.

  “Rasulullah kemudian berkata kepada Hilal, sekiranya dia tidak dapat membawa empat saksi, Hilal akan dihukum dengan 80 sebatan, walaupun Hilal mendakwa melihat dengan mata sendiri isterinya melakukan zina,” ujarnya.

  ReplyDelete